Despre scolile de ghizi montani

fagaras

Multa lume ma intreaba in ultima perioada de unde cunosc atatia oameni,   si le raspund: din scoala de ghizi montani! Bineinteles urmeaza intrebarea : “ce e aia??”.  Raspunsul … cel putin in cazul meu nu e asa de usor de dat. De ce? Deoarece nu pot comprima ani de experiente in cateva cuvinte. Voi incerca aici! Ce reprezinta o scoala de ghizi ? In primul rand sunt organizatii non profit(cel putin cele cunoscute de mine), care au ca scop promovarea turismului montan in toate formele sale, a educarii tineretului in spirit ecologic, a educatiei non formale prin intermediul actiunilor de voluntariat.

Ce se intampla in cadrul unei astfel de asociatii? Este promovat turismul ecologic, dupa cum spuneam si mai sus, le sunt prezentate participantilor moduri inedite de a petrece timpul liber, coroborate cu  elemente de baza privind siguranta in cadrul deplasarilor pe munte, au loc activitati care intaresc spiritul de echipa,  le este prezentata natura intr-o maniera in care in mod normal putini dintre noi au ocazia sa o cunoasca!

Ce reprezinta pentru cursanti o astfel de experienta? Aici sunt multe de spus, dar voi incerca sa fiu cat mai succint posibil(restul va las pe voi sa il descoperiti). In primul rand reprezinta o metoda inedita de a-ti petrece timpul, reprezinta locul unde cel mai probabil vei cunoaste oameni care iti vor modela viata pe viitor(si pe a caror viata o vei modela la randul tau). Vei descoperi noi metode de autoevaluare si evolutie personala, vei descoperi prietenia, natura, si muzica asociata acestor concepte, vei avea experiente pe care probabil nici macar 5% dintre cunoscutii tai nu le-au descoperit(pot enumera aici: elemente de treking, alpinism, prim ajutor etc.).

In Bucuresti exista mai multe asemenea asociatii dintre care voi enumera:

Asociatia Oxigen

Asociatia Turistica Ghizii Romaniei

Phatos

EcoXtrem

Recomand oricui sa incerce inscrierea si urmarea cursurilor unei asemenea scoli. Probabil va va schimba viata! Asa cum a facut-o si in cazul meu.

Later edit:  Scuze celor de la EcoXtrem, adaugasem un link gresit. Sper ca acum totul este in regula .

Advertisements
This entry was posted in Munte and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Despre scolile de ghizi montani

  1. Dumitru M says:

    Iubesc muntele si am avut ocazia sa vad si sa cunosc muntele in toata maretia lui. Dar, am avut langa mine oameni care m-au invatat si m-au indrumat. Si acestia au fost ghizii montani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s