Visul American

workandtravel-vacantespeciale-empire-building

Desi am trecut demult de varsta la care as putea accede la un program cum este cel de la Work And Travel, inca sunt incitat de ideea de a calatori in Statele Unite. Ca si toti ceilalti am vizionat numeroase filme care descriu in amanunt “lifestyle” ul americanilor de rand, dar care totusi nu le pot da crezare asa usor – ce sa ii faci, trebuie sa mai existe si cate un gigi-contra pe lume.

Dar ma vad obligat sa recunosc: ma simt atras de acea regiune a lumii ca un magnet. Nu as stii cu ce sa incep prin a vizita. Desi SUA ca si natie nu au o istorie asa veche ca si tarile vechiului continent, au un trecut extrem de interesant. O poveste frumoasa despre oameni temerari care au pus bazele unei natiuni moderne, aflata intr-o continua schimbare si dezvoltare.

Probabil as incepe cu o vizita prin New York, oras supranumit dupa cum bine stiti “The Big Apple”. As face o vizita muzeului naval aflat acolo, as continua cu o vizita la un muzeu, as vedea o piesa de teatru pe Broadway, as vizita cluburile de noapte locale si dupa acest periplu m-as duce sa ma odihnesc sub cerul liber. In Central Park.Si pentru toate acestea as cere concursul unui localnic – pentru ca se stie ca ei sunt cei mai buni ghizi in orice loc strain pe care il vizitezi.  Acestea sunt doar cateva idei care imi vin acum in cap.

Dar New York ul reprezinta doar prima dintre optiuni. As vrea sa petrec o noapte in Las Vegas – nu de alta dar chiar nu inteleg pasinuea oamenilor pentru jocurile de noroc, si consider ca un timp petrecut in capitala mondiala a acestora m-ar ajuta sa inteleg mai bine aceasta idee.

Mi-as dori sa ma plimb pe Route 66 calare pe un Harley Davidson “Fat Boy”, neuitand sa ma opresc in Muntii Stancosi. Ma fascineaza sentimentul de libertate pe care mi-l inspira acel drum(si asta doar din ceea ce am vazut in filme).

Unele dintre cele mai importante obiective pe care doresc(si sper sa si reusesc intr-o buna zi) sa le vizitez sunt cuirasatele americane expuse in diverse parti ale Statelor Unite. Acele nave maiestuoase care in anii de restriste ai celei de-a doua conflagratii mondiale, au reprezentat pentru natiunile care propagau raul in lume o stavila de nedepasit(intrebati japonezii – ei stiu mai bine). Orase plutitoare care prin simpla lor prezeta, reprezentau un factor de stabilizare in regiunea pe care o vizitau, au ramas acum ca o marturie a unor timpuri pe care noi, probabil nu le putem intelege asa cum ar trebui.

Si bineinteles, avand in vedere ca dorinta de plimbare cu o motocicleta de productie locala mi-am indeplinit-o, intre diversele puncte de ancorare ale acestor bastimente, as folosi ca si metoda de transport un Ford Mustang, Clasic. Stiu, imi veti spune ca aceste modele se gasesc si in Europa, dar sentimentul clar este diferit cand folosesti o masina clasica la ea acasa.

Nu stiu ce sa va spun despre mancarea sau despre bauturile americane. Desi toti consumam produse asemanatoare. Mi-ar placea sa incerc celebrele clatite americane(diferite de ale noastre), intr-un local de pe marginea unei sosele – cel putin in filme pare foarte interesant.

Cand este vorba de America, sunt foarte multe de spus, lucruri pe care nu le pot exprima intr-un articol succint. De la muzeul Smithsonian, la Muntii Stancosi, de la (fosta) capitala auto a lumii – Detroit, pana in orasele ale caror nume nu le cunosc, de la Hollywood, pana in Washington, sunt atatea locuri de vazut, atatia oameni cu povesti diferite de cunoscut, incat proababil nu mi-ar ajunge o viata pentru a le descoperi in detaliu.

Dar in trei luni imi pot face o idee. Si din acest motiv, pentru tinerii studenti, consider ca programele de Work And Travel, desfasurate in parteneriat cu Departamentul De Stat al SUA, reprezinta o buna modalitate de a afla macar o parte din raspunsurile la intrebarea: oare este chiar asa cum este prezentat in filme?

Intr-o vreme Statele Unite, chiar au reprezentat pentru multa lume “taramul fagaduintei”. Nu cred, totusi ca mai este chiar atat de actuala expresia. Dar raman cu dorinta de a cunoaste “spiritul american” atat de dezbatut in lumea intreaga. Am cunoscut americani in viata reala. Dar mi-as dori sa ii cunosc la ei acasa.

Asa ca, dragi studenti, mergeti in SUA! Aveti ce vedea si invata.

Articol scris pentru Superblog2013.

 

 

This entry was posted in SuperBlog 2013, Ultimele Aberatii and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Visul American

  1. Rodica says:

    Vreaaaaaaaaaaau în New York! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s