Relaționare on și offline

Image

 Am crescut în perioada în care comunicarea online a început să capete o importantă din ce în ce mai mare în viețile noastre. Am descoperit pe rând:Mirc, Messenger, e-Mail, Facebook, etc. Trecând de la nebunia primelor comunicări pe Mirc(ASL PLS!) până la prieteniile cerute pe Facebook, acest mod de comunicare reprezintă o evoluție în dezvoltarea societății umane. Sau?
 
 Având la îndemână aceste mod facil de a contacta 10-50-100 de oameni instant,  tindem să pierdem factorul uman asociat comunicării verbale. Empatia nu poate fi exprimată prin intermediul unei comunicări textuale, oricât de multe “emoticonuri” ar cuprinde aceasta – deoarece cel puțin în România, tind să cred că mai bine de 90% dintre comunicările prin internet se fac în scris. Discuțiile pe messenger(yahoo/msn/mail/facebook), sunt reci, iar datorită valențelor limbii/limbilor utilizate pot duce la concluzii eronate(aici mă refer în principal la discuțiile serioase – deși chiar și cele în spirit de glumă, pot căpăta alte sensuri, datorate stilului de comunicare).
 
Din acest punct de vedere pot considera că sunt avantajate discuțiile prin intermediul soluțiilor gen Skype.
Deși, pe acestea le aprob în principal, în cazul comunicării cu oameni aflați departe, pe care nu îi pot vedea des – cei plecați în alte zone ale mapamondului.
Dar nu cred că, un om poate fi cunoscut prea bine, online. Pentru că lipsește un element extrem de important – comunicarea non-verbală.
Să luăm un exemplu simplu, și destul de întâlnit:
Băiatul cunoaște o fată. Online, bineînțeles recomandată de către facebook(pai de ce avem prieteni comuni?). Îi dă add, ea acceptă, îi urmărește pozele, vede cam ce genuri de muzică ascultă respectiva, eventual au o discuție – două, și gata, el intuiește modul corect de abordare(cel puțin în viziunea  lui de “pradător versat”), și stabilește prima întâlnire cu respectiva.Se întâlnesc. Am auzit că există cazuri și cazuri. Tind să înclin către un 30 – 70 procente în defavoarea relațiilor reușite. Este posibil să mă înșel. Aștept să mă contraziceți. Dar revenind la prima întâlnire a celor doi. Ceva se întâmplă. Și nu este plăcut. Unul dintre cei doi(dacă nu chiar amândoi), își dau seama că interlocutorul nu este persoana pe care și-a imaginat-o în baza celor vizualizate pe internet. Întâlnirea bineînțeles decurge în limitele decenței și ideii de a nu jigni partenerul, și se termină în termeni foarte cordiali, dar nu se repetă. Iar reacția non-verbală a jucat cel mai important rol în cadrul aceste întâlniri. Zâmbete de complezență, butonarea telefonului, atenția insuficient acordată… sunt lucruri pe care sunt convins că le cunoașteți cu toții.
 
 De ce? Pentru că nu a existat inițial(încă de la primul contact), comunicare non verbală. Acest tip de comunicare ne spune atât de multe despre persoana din fața noastră, încât de multe ori nici nu mai este nevoie  să discutăm cu ea. Pentru că știm(natural) în ce mod va evolua situația.
 
 Și ar exista multe argumete(în viziunea mea) în favoarea întâlnirilor face-to-face. Deși eu le evit maxim.
 
 Așa că vă rog: ieșiți în oraș! sunați un prieten, încercați să cunoașteți oameni noi, socializați.
 
 Ne plângem că suntem singuri într-o lume populată de șapte miliarde de oameni. Serios? Poate șapte miliarde de fricoși.
 
 Sfat pentru băieți: ești în club, ești încă treaz, du-te și spune-i: Bună, eu sunt X, … etc.” Poate va fi interesată să vă cunoască. Sau poate nu. Dar măcar veți știi că reacția ei, este reală, deoarece a fost vizualizat refuzul. Iar vizualizarea reacțiilor, ascultarea tonalității vă pot îndruma către pasul următor.
 
 Poate veți ajunge prieteni pe Facebook, iar de aici să dezvoltați. Dar v-ați cunoscut offline, iar asta înseamnă mult.
 
 Fetelor: same advice!
 
 Aștept comentarii pro și contra ideii exprimate mai sus!

Advertisements
This entry was posted in Pareri and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Relaționare on și offline

 1. Pishky says:

  După cum am zis și pe facebook, în ziua de azi eu optez pentru ambele tipuri de comunicare: atât offline cât și online.
  Desigur, îți dau dreptate… exprimarea este cu totul alta offline. Simțirile și trăirile sunt altele.. ceea ce împărtășim are altă valoare emoțională.. etc :).

 2. dan says:

  Sfat pentru băieți: ești în club, ești încă treaz, du-te si bea 5 beri, apoi agata prima fata care intra in aria ta vizuala. Hai ca poti, donjuanule!

 3. In mare, sunt de acord cu tine.

  Si cred ca prima intalnire offline…decurge un pic (mai mult) ciudat. Nu prea stii cum sa reactionezi, ce sa faci… Esti precaut, ingrijorat sa nu sari calul, sa ai grija cum vorbesti… Poate persoana cealalta nu suporta…bataile…asa ca trebuie sa iti tii reactiile in frau, cu toate ca…tu asa esti…si te alinti in public :)) Dau un exemplu…dar ai inteles tu :))

  Nu stiu, relatiile pe net sunt dubioase. Sincer. Din toate punctele de vedere. Dar si alea “normale” pot fi dubioase. Cunosc oameni…si am auzit si de alti oameni…care au supravietuit distantelor mari, care au relatii de lunga durata…cu toate distanta si tot greul. Cred ca reusita unei relatii, fie ea mai mult online…sau offline..depinde de cele doua persoane implicate. Nimic nu e imposibil. Daca doi oameni chiar vor sa fie impreuna si sa ramana impreuna…vor face asta. Daca nu, nu. E la fel ca la relatiile infiripate intre doi vecini sau intre doi prieteni. Toate relatiile pot fi de succes, fie ca sunt 5000 de km intre cei doi indragostiti, fie ca este 1 km. Iubirea ar trebui sa conteze mai mult decat distanta, you know…

 4. Esti norocos, sa stii!

 5. Rodica says:

  Depinde de situație, păstrând optimismul în cazul unor derapaje în offline(trebuie să stăpânești foarte bine limbajul pentru a fi corect înțeles) sau realismul, ca să nu spun pesimismul, în cazul în care întâlnirile offline sunt prea roz. Nu știu dacă prefer un început online sau offline, amândouă înseamnă ceva, oricât…. Important e ce faci dincolo de începuturi….
  :))))) Și clar, nu aș începe o relație într-un club.

 6. Natural says:

  Vlade, lasa vraja 🙂
  Cand vii la un Craiova Blog Meet?
  Offline, bien sur 🙂

 7. Bianca Badea says:

  Ultimii trei iubiti, inclusiv actualul, i-am cunoscut online. O fi de bine?:)) Ultimul inca rezista si sper sa o faca in continuare.

 8. raluka says:

  iesiti..socializati.. da, I agree..mi-as dori sa ies mai mult, sa socializez mai mult, sa cunosc mai multa lume .. dar jobul iti mananca atat de mult timp incat uneori iti doresti doar sa ajungi acasa sa dormi; sa dormi eventual tot weekend-ul .. sau sa stai in pat sa lenevesti..si e mai comod sa stai in pijamale si sa socializezi pe fb decat sa te aranjezi si sa iesi la o bere..si e si mai ieftin.. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s