Despre nimicuri.. sau?

Traim bucurandu-ne de privilegii pe care parintii nostri nu le-au avut. Ni se pare atat de normal sa calatorim in strainatate, sa avem acces la “n” posturi tv, sa ne bucuram de o carte care trateaza subiecte considerate tabu. Ne permitem sa stam noaptea in cluburi, sa ne alegem sau sa ne schimbam servicul inca de pe bancile facultatii.

Am spus “privilegii”. Da. Este un cuvant pe care consider ca este normal sa il utilizez. Deoarece acum 26 de ani acestea reprezentau vise pentru douazeci si trei de milioane de romani. Ne plangem ca nu gasim nu stiu ce fel de paine in supermarket, dar uitam faptul ca inainte de decembrie 1989(unul dintre cele mai triste momente din istoria moderna a romaniei – si al europei), stateam cu orele la cozi interminabile pentru banala franzela. Urlam ca benzina are nu stiu ce pret, uitand ca acum 26 de ani in (Republica Socialista) Romania, in weekenduri se circula cu masina in functie de numere pare si impare. Ne plangem ca sistemul de sanatate este la pamant(si nu neg asta), dar uitam ca inainte era si mai rau. Sa ne amintim de inceputurile SMURD, in conditiile in care in Romania anilor 1990 nu exista nici o masina de salvare echipata pentru ajutoararea victimelor unui accident la fata locului.

Aud in stanga si in dreapta faptul ca era mai bine pe vremea “raposatului”, pentru ca oferea case si locuri de munca. Dar nimeni nu isi aminteste ca eram un stat cu o industrie(majoritar) neperformata, ca eram 23000000 de someri, chiar daca toti aveau locuri de munca in fabrici si uzine. Repet: majoritar neperformante! Intr-adevar, traim in locuinte construite pe vremea unui regim condamnat de ISTORIE, dar isi aminteste cineva faptul ca s-a construit mult si prost, fara atentie la semnalele pietei? Avem metrou, dar doar in jumatate din oras(recunosc este mai bine decat deloc).

Isi mai aduce aminte cineva despre penele de curent? De cate ori ati fost nevoiti sa invatati lectia pentru a doua zi la lumina lumanarii? De cate ori ati fost nevoiti sa va incalziti la aragaz? Isi mai aminteste cineva de faptul ca mama statea sa gateasca la ora 12 noaptea pentru ca atunci avea gazele presiune pentru etajul “X” al blocului in care locuiati?

Daca vreti sa multumiti cuiva pentru lucrurile care vi se par normale in ziua de azi(chiar si sticla de cola bauta zilnic), amintiti-va va rog de cei 1104 oameni care si-au dat viata pentru ca noi sa avem acces la ele. Protestati daca va simtiti nedreptatiti de cei care va conduc. Protestati chiar si prin vot. Nu lasati majoritatea(din nefericire) needucata sa va decida destinul .

Imagine

Si daca aveti impresia ca “aberez” uitati-va la ucrainieni. Oameni care au iesit iesit in strada sa protesteze. Pentru ca ceva nu le convine. Oameni care mor pentru idealurile in care cred. Asa ceva s-a intamplat si intr-un indepartat decembrie 1989. In Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta… si de fapt cam in toata tara. Ma cutremura paralela.

Ar trebui sa ne dea de gandit…

Advertisements
This entry was posted in Ultimele Aberatii and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Despre nimicuri.. sau?

  1. Si oare in Ucraina se va ajunge la fel ca la noi in ’89?

  2. dan says:

    o paralela prost realizata, permite-mi sa fiu sincer. era un articol misto daca nu bagai partea cu ucraina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s